کتاب نازنین
سال انتشار: 1876
نویسنده: فئودور میخاییلوویچ داستایفسکی ( 1881 – 1821 )
کتاب نازنین: یک داستان خیالی!
از معدود دفعاتی بود که داستایفکسی می خواندم ولی احساس عجیبی داشتم، انگار عادت ندارم که فئودور جانِ روسی ما رمانک بنوسید. این تنها تاثیر کتابهای خارقالعاده این نویسنده است. شاید دلیل دیگرش این باشد که نباید این کتاب را بعد از برادرانکارامازوف مطالعه کرد. شاید هم اگر با دیدگاه جنایات مکافات این کتاب را باز کنید برایتان دلچسب نباشد.
اما نوع ادبیات و توجه به جزئیات شما را شگفتزده خواهد کرد. هر جایی از داستان که لازم باشد نویسنده بدون توضیحات اضافه از آن ماجرا عبور می کند اما با توجه به اول شخص بودن نگارش کتاب نازنین، اگر آقا باشید برخی از بخشهای کتاب شما را عصبانی می کند و اگر خانم باشید برخی از رفتارهای شخصیت اصلی که مرد است، شما را شگفت زده خواهد کرد.
ماجرای کتاب
داستایفسکی این بار به صورت اول شخص و از زبان خود شخصیت اصلی که یک مرد امانت فروش است، ماجرای کتاب را روایت می کند. شروع این کتاب یک قلاب بی نظیر دارد. ما در مورد مرگ یک زن، یک زن جوان آگاه می شویم، و شوهر او که تفاوت سنی زیادی هم با همسرش دارد، برای ما شرح می دهد که چه شد و چرا نازنین دیگر در این دنیا نفس نمی کشد!
داستانگویی داستایفسکی از زبان این مرد روسی، ما را به یک سال گذشته می برد، جایی که برای اولین بار نازنین برای امانت گذاشتن یک جفت گوشواره به مغازه این مرد پا می گذارد و از اولین نگاهها عشق در چشمان مرد دو دو می زند. از این به بعد شما با یک چالش نفس گیر و البته زیبا با جزئیاتی ناب، روبهرو خواهید بود.
اقتباسها از کتاب نازنین
از داستانِ کتاب نازنین اقتباسهای بسیاری شده است. یکی از آنها فیلم سینمایی سایههای موازی به کارگردانی اصغر نعیمی است. که بازیگرانی چون، شهاب حسینی و ابوالفضل پورعرب در آن ایفای نقش می کنند.
اما به دید من، از زیباترین اقتباسهای این کتاب باید به تئاتر “امشب به صرف بورش و خون” به کارگردانی صابر ابر و نمایشنامه مهدی یزدانی خرم، اشاره کرد که در آن صابر ابر در نقش مرد امانت فروش ماجرای آشنایی خود با نازنین تا زمان مرگش را روایت می کند. یک نمایش بی نظیر و 60 دقیقهای که در بلک باکس اجرا شد و مخاطب در نزدیکترین حالت ممکن با بازیگران قرار دارد. شما به عنوان مهمانان یک مجلس ختم در این نمایش حضور دارید. نور، صدا و بازی شاهکار صابر ابر در کنار داستان کلاسیک داستایفسکی اثری بی بدیل خلق کرده است.
سخن آخر
نازنین، نگاه شما را به تغییر و رویکرد تصمیم انسان در خصوص یکی از پر بحثترین اقدامات این روزها یعنی خودکشی؛ دگرگون خواهد کرد.
بخونیم یا نه؟
اگر به ادبیات کلاسیک علاقهمندی و آثار قبلی داستایفکسی مثل جنایات و مکافات رو خوندی با انتظار زیاد نیا سراغش، اما بدون که راضیت می کنه.
از طرفی، اگر می خوای با ادبیات روسی بیشتر آشنا بشی و فکر می کنی قلم داستایفکسی برات سخته، با نازنین شروع کن.
با احترام
سلام،
کتاب نازنین را نخوندم ولی تئاتر «امشب به صرف بورش و خون» را رفتم، چقدر آقای صابر ابر و خانم فاطمه نقوی خوب بودند، آقای ابر بداهگوی فوق العاده ای هست، بعد از تئاتر تصمیم گرفتم کتاب را بخوانم☺️
دوستانی که تئاتر را نرفتن حتما کتاب را بخوانند.
ممنون از نظرت . . . بله دقیقا یکی از اقتباسهای بسیار خوب از کتاب نازنین داستایفسکی تئاتر صابر جان ابر بود.